K nevyberaniu poplatkov za hotovostný vklad sa pripojilo viacero bánk

17.10.2012 Bratislava

Bratislava 16. októbra (TASR) - K výzve Slovenskej bankovej asociácie (SBA), aby banky v SR prestali na 6 mesiacov vyberať poplatky za vklad v hotovosti, sa pripojili viaceré spoločnosti. Zrušenie poplatku sa má týkať klientov z radov fyzických osôb a živnostníkov.

"Aj keď poplatok za vklad hotovosti na účet fyzických osôb Tatra banka nevyberá už od roku 2010, pol roka nebude účtovať tento poplatok ani živnostníkom a dočasne zruší aj poplatok za vklad mincí," uviedla hovorkyňa Tatra Banky Marína Smolková.

K iniciatíve asociácie sa podľa informácií hovorkyne Evy Ságalovej z Poštovej banky pripojila aj jej spoločnosť. Na pol roka nebude vyberať poplatky za hotovostný vklad na účet ani banka ČSOB. "Naším cieľom je podporiť účinnosť návrhu zákona o obmedzení platieb v hotovosti," uviedla pre TASR Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB Finančnej skupiny, do ktorej banka patrí.

Podľa SBA sa k iniciatíve asociácie celkovo pripojilo 13 bánk, ktoré poskytujú hotovostné platby. "Banky dlhodobo podporujú všetky iniciatívy a opatrenia na zlepšenie výberu DPH, preto sme privítali návrh zákona o obmedzení platieb v hotovosti, ktorý by mal nadobudnúť účinnosť v januári 2013," informoval riaditeľ SBA Ladislav Unčovský.

Iniciatíva SBA sa bude týkať vkladu na vlastný účet fyzických osôb a živnostníkov na obdobie 6 mesiacov od 1. decembra 2012 do 31. mája 2013. Asociácia chce týmto krokom vyjsť v ústrety klientom a pripomienkam ministerstiev k zákonu o obmedzení platieb v hotovosti. Ten by mal nadobudnúť účinnosť od januára 2013.
 

Vyberte región